miercuri, 16 septembrie 2009

Cum se lanseaza un semnal SOS pe munte

Iata o problema pe care orice turist montan ar trebui sa o cunoasca inainte de a pleca la cucerirea muntelui. De ce afirm acest lucru? deoarece de cunoasterea sau necunoasterea acestui amanunt, acolo, in imparatia inaltimilor, poate depinde o viata de om sau chiar mai multe.
Este de mare insemnatate ca cei care pornesc in excursie pe munte sa cunoasca modalitatea de alertare a salvamontului, a cabanierilor sau a altor turisti aflati acolo.
SOS - sunt initialele din limba engleza a propozitiei " Save our souls" insemnand " Salvati sufletele noastre" si sunt utilizate in cazurile in care este necesar un ajutor imediat. acest semnal, lansat in caz de mare pericol a fost adoptat si de catre aviatie.
Un om sau un grup de oameni, aflati pe munte in mare pericol - rataciti, raniti, epuizati, in neputinta de a inainta, atacati de animale, surprinsi de catre o calamitate - au dreptul sa ceara ajutor lansand alarme dupa codul de semnalizare montana.
De asemenea, ar trebui sa fie obligatoriu, din punct de vedere moral de a lansa semnalul SOS si daca nu sunteti personal implicat in aceste cazuri de urgenta dat vedeti alte persoane aflate in acest gen de pericole.
Alarma pe munte trebie data numai in cazul unor pericole reale, deoarece o falsa alertare ar mobiliza zeci de organisme care in tot acest timp ar lipsi de la salvarea unor vieti care au intr-adevar nevoie de ajutor.

La munte, alarma inseamna si chemare in ajutor si se face prin lansarea in spatiu a sase semnale pe minut, la intervale egale intre ele, adica un semnal la zece secunde.
Semnalele lansate pot fi luminoase, acustice sau vizuale.
Semnalele luminoase se pot lansa prin diferite mijloace :
- noaptea, prin emiterea celor sase semnale de lumina cu ajutorul lanternei, a unui felinar sau a oricarei surse de lumina sau prin lansarea a sase rachete de mana la intervale de sase secunde, trase din pistol:
- mai putem semnaliza prin : acoperirea/descoperirea une lumanri, aprinderea/ stingerea unei brichete, tot dupa acelasi cod:
- ziua, cele sase semnale luminoase se pot realiza cu o oglinda care reflectarazele soarelui sau cu orice alt obiect luminos sau cu aceleasi rachete din pistolul de semnalizare;

Semnalele vizuale, altele decat cele luminoase se pot observa si ele prin fluturarea/ ridicarea unei esarfe deschise la culoare dintr-un obiect vestimentar ( bluza, fular, etc ) ori prin ridicarea deasupra capului sau pe o inaltime ( culmea unui deal, varful unui copac ) a unei crengi sau a oricarui obiect improvizat care poate atrage atentia.
semnalele acustice se pot lansa prin tipete, fluieraturi, lovirea unui obiect cu rezonanta ( cutii goale, ceaune, piolet, bete de cort, linguri etc ) sau daca aveti un fluier cuatat mai bine.

Importatnt : Cele sase semnale de orice maniera ar fi ele se lanseaza la intervalul de 10 secunde timp de 1 minut sau 2 minute, dupa care se vor relua pana cand primim ajutor.
Daca va aflati intr-un refugiu alpin atunci semnalul SOS se poate da ridicand fanionul rosu care se afla pe un catarg anume instalat pentru acest scop.
Cum raspundem?
Daca vedem/auzim un semnal SOS confirmam faptul ca semnalul a fost receptionat prin retrimiterea de trei semnale pe minut - de orice natura - fiecare lansate la douzeci de secunde unul dupa celalalt.
Ar fi bine insa ca inainte de plecarea pe munte sa aveti asupra voastra un echipament de trimitere de semnale SOS in caz de urgente ( pistol de semnalizare, lanterna, fluier etc.)
Dar mai bine ar fi sa nu fie cazul de a trimite aceste semnale!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti ceva de comentat......